Pedopartij richt zich voortaan tegen religie

Door: Elsevier, http://www.elsevier.nl/nieuws/laatste_24_uur/artikel/asp/artnr/162261/
Datum: dinsdag, 31 juli 2007

(Novum) - De Partij voor Naastenliefde, Vrijheid en Diversiteit (PNVD) gaat zich profileren als partij die zich verzet tegen de religieuze indoctrinatie van kinderen. Dat zegt voorzitter van de PNVD Marthijn Uittenbogaard. De partij wil af van de bijnaam 'pedopartij', omdat zij zegt zich druk te maken om meer zaken dan alleen het legaliseren van seksuele omgang met kinderen ouder dan 12.

Dus moeten volgens Uittenbogaard basisscholen op religieuze grondslag worden verboden en moeten geen subsidies meer worden gegeven aan religieuze organisaties. 'Het zijn standpunten die altijd al in ons programma stonden maar die werden overvleugeld door ons standpunt over seks met kinderen ouder dan 12 jaar', zegt Uittenbogaard. Dat standpunt is volgens de voorzitter overigens ongewijzigd.

De PNVD wil ook de provincies afschaffen. 'We willen dat de publieke omroepen democratisch worden gekozen. In plaats van de provinciale verkiezingen komen dan de omroepverkiezingen.'

De PNVD deed vorig jaar niet mee bij de Tweede Kamerverkiezingen. De partij kreeg het niet voor elkaar om 570 steunverklaringen te verkrijgen, nodig om mee te mogen doen aan de verkiezingen. Volgens Uittenbogaard lukte dat niet omdat de lijsten met steunverklaringen openbaar zijn en iedereen kan zien wie ze getekend heeft. 'Dat kan gevaarlijk zijn voor mensen die ons steunen.' De PNVD zegt via de rechter te willen bereiken dat de lijsten niet meer openbaar worden gemaakt.

De PNVD heeft volgens Uittenbogaard op dit moment 'enkele tientallen leden'.